• ÉRTESÍTÉS

          • 2024. január 15-én, hétfőn szülői értekezleteket tartunk. Tervezett témák: az értékelés, rendezvényeink, aktuális dolgok és azok a jelenségek, problémák, melyek károsak, hátráltatók lehetnek a gyerekek fejlődésére nézve.

            A szülői értekezleten számítunk a kedves Szülők megjelenésére!

          • Élménypedagógia, őskor, történelem

          • Az V.A osztály ma az őskor bevezetőóráján megismerkedett az őskori ember életmódjával, művészetével. Az óra elején ráhangolódásképpen a diákokkal szófelhőt hoztunk létre, majd a tenyereink körvonalával öltöztettük "témába illőbbé" a táblát.

            Ezután a diákok hallhattak forrásrészletet a barlangrajzokról. Ebből megtudtuk, hogy az ősember milyen állatokat ejtett el, mi célból rajzolt a barlangba. Az óra utolsó harmadában párban dolgozva megszülettek a saját barlangrajzok (sütőpapírra, filccel és zsírkrétával),melyeket a forrásrészlet inspirált.

            Projektvezető: Mgr. Szabó Nikolett

          • CÉLTUDATOS JANUÁR

          • "Amit a cél elérésével kapunk, közel sem olyan fontos, mint amivé válunk, amíg azt elérjük."

            Melyik gyereknek ne lennének álmai, vágyai? A felsorolás biztos végeláthatatlan lenne… De tudjuk-e azt, hogy célok nélkül mennyivel boldogtalanabbak lennénk; valamint azt, hogy a célok elérésért bizony tenni és tenni és tenni is kell.

            2024-es év első boldogságóráján másodikosainkkal újévi fogadalmakat tettünk, ill.célokat tűztünk ki. Arra törekszünk, hogy ezeket betartsuk, ill. el is érjük.

            Jobb Veled a Világ.

            Projektvezetők: Mgr. Svitek Erika és Mgr. Kürti Krisztina

          • Értesítés

          • Gúta város 2023/20 számú általános érvényü rendelete  alapján változik az iskolai klub hozzájárulási díja iskolánk esetében ez 23 €/ hónap.

            Bővebb tájékoztatás az iskolában a nevelő néniknél. 

            Az iskolai étkezde tájékoztatja a tisztelt Szülőket, hogy Gúta város határozata alapján 2024. február 1-től változik a támogatott étkezés díja: 8 €/ hónap, a diétás ebéd 14 €/ hónap.

            Bővebb tájékoztatás a konyhavezetőnél, Kiss Angelikánál a  0945 451 664, vagy a 777 1 808-as telefonszámon.

            https://www.kolarovo.sk/modules/file_storage/download.php?file=b376b72a%7C1055&inline=1

          • JANUÁR 6. - VÍZKERESZT NAPJA

          • A bibliai hagyomány:

            Az egyik legrégebbi egyházi ünnep vízkereszt napja. A háromkirályok napja. Ekkor emlékezik meg a keresztény egyház a napkeleti bölcsekről és Jézus megkeresztelkedéséről. Ezen a napon szentelik meg a vizet. Innen ered az ünnep elnevezése is. A mai napon kezdődik meg a farsang, a vigasságok, falusi disznótorok ideje. Persze az igazi tradíció szerint ekkor kerül sor a karácsonyi asztal megbontására és a karácsonyfa leszedésére is.Gonoszűző és szerencsevarázsló napnak tekintették, s az időjárásból következtettek az eljövendő év szerencséjére, időjárási viszonyaira, a termés alakulására, az emberek és az állatok egészségi állapotára.

            Magyar néphagyomány:

            Vízkereszt napjának, hiedelmei a templomban megszentelt vízhez kötődnek. A szentelt víz hatásosságában vetett bizalom alapja a víz tisztító erejében való hit. A házigazda üvegben hazavitte a megszentelt vizet, a ház apraja-nagyja kortyolt belőle, hogy megóvja őket a torokfájástól. Megszentelték vele a házat, az ólakat. Öntöttek a kútba, hogy a víz meg ne romoljon. A szentelt víz az embert születésétől haláláig kísérte: ebből a vízből hintettek a bölcsőre, a menyasszony koszorújára, a halott koporsójára. Januártól januárig a vizet üvegben vagy nagy korsóban tartották, s ami megmarad a következő vízkeresztre, azt a kútba öntötték. A szentelt víz sok különleges bűbájosságra ír. Szükség esetén kis fiolában védelem a gonosz ellen.

          • Adjon Isten

          • "...Adjon Isten jó szándékot,

            Tiszta szívből ajándékot!

            Erőt, tudást, akaratot,

            Fehér lelket, patyolatot!

            Adjon néktek békességet,

            Szorgalmat, jó egészséget!

            Igaz társat, hű barátot,

            Tiszta házat, jó kabátot!

            Jó kabátban jó nagy szívet,

            Jó nagy szívben igaz hitet!

            Igaz hitben igaz élet!

            ...Adjon Isten boldog évet!..."

          • Karácsonyvárás Budapesten

          • Varázslatos napot töltöttünk el Budapesten iskolánk diákjaival. Először a világhírű Madame Tussauds kiállítást tekintettük meg, ahol 51 élethű viaszfigura várt bennünket. Olyan magyar és külföldi hírességekkel lehetett fényképezkedni, mint Mátyás király, Petőfi Sándor, István király, Puskás Ferenc vagy II. Erzsébet királynő, Ferenc pápa, Lionel Messi, Jennifer Lopez, Bud Spencer, Angelina Jolie, Leonardo DiCaprio és még sorolhatnánk.

            A panoptikum bebarangolása után egy kis sétát tettünk a karácsonyi vásárban, hogy magunkba szívjuk az ünnepi hangulatot.

            Ezt követően utunk a Fővárosi Nagycirkuszba vezetett, ahol a Csodaláda című előadás különleges műsorszámai egy varázslatos világba repítettek el bennünket.

            A lenyűgöző mutatványokat és bámulatos trükköket lélegzet-visszafojtva és szájtátva néztük végig. A nap végére kicsit kimerülten, de rengeteg csodaszép élménnyel tértünk haza.

          • Korizni voltunk

          • December 19-én a komáromi jégpályán felső tagozatos tanulóink egy csoportjával a tél egyik legkedveltebb sportját, a korcsolyázást próbáltuk ki.

            Az időjárás kedvezett nekünk, hideg, de napos időben léptünk a pályára.

            A diákok között már sokan tudtak korcsolyázni, de akadtak olyanok is, akik most ismerkedtek meg a korizás örömével. Mindenki nagyon jól érezte magát. Sok szép és mulatságos élménnyel gazdagodtunk. Nemcsak a gyerekek, az idő is száguldott.

            Kicsit fáradtan, de jókedvűen érkeztünk haza.

          • Időjárásjelentés fizika órán

          • Az időjárásról mindenkinek van valami mondanivalója.

            Ahhoz, hogy a gyerekek is megértsék, miként készül az időjárásjelentés, egy-egy tanórára meteorológusok lesznek. Az időjárással, az éghajlattal, az időjárási körülményekkel foglalkoznak, és elemezve ezeket, elsajátíthatják a meteorológia izgalmas tudományának csínját-bínját. Hetedikeseink is tanulmányozták az időjárás alkalmazások és weboldalak funkcióit, és saját előrejelzésük elkészítésével is megpróbálkozhattak.

            Projektvezető: Mgr. Ferenczi Szi Éva

          • Öröm és büszkeség

          • 2023. december 16-án került megrendezésre a "Pislákoló mécses" vers- és prózamondó verseny döntője a Gábriel Polgári Társulás szervezésében. A verseny társszervezője és helyszíne a komáromi Selye János Egyetem volt. Iskolánkat Vadkerti Kincső, hetedik osztályos tanuló képviselte, aki a III. kategóriában-próza, bronzsávos minősítést kapott.

            Felkészítő pedagógus: Mgr.Molnár Angéla

          • Meghívó

          • Az iskola hagyományait követve, az iskola mellett működő szülői munkaközösség ebben a tanévben is megszervezi a szülők és iskolabarátok bálját, melyre szeretettel meghívjuk Önöket!

            A bál lehetőség az iskola és a szülők kapcsolatának erősítésére, szülők és tanárok kötetlen találkozására, beszélgetéseire. Bevételét gyermekeink támogatására fordítjuk.

            Kérjük, hogy részvételükkel, illetve támogatásukkal és tombola felajánlásaikkal segítsék közösségünket! 

            Szórakozzunk együtt!

          • Projektnap a másodikosoknál

          • Egyik kitűzött cél, hogy a gyerekek ismerjék fel a vészhelyzeteket. Természetes, hogy először a hozzájuk legközelebbi felnőttet értesítik, de fontos, hogy ők is tudják azt, hogy mikor és hogyan kell mentőt, rendőrt, esetleg tűzotókat hívni.

            Projektvezető: Mgr. Svitek Erika

          • December 13-a Luca napja

          • Ehhez a naphoz számos olyan szokás kapcsolódik, amit a gyerekek is könnyedén megértenek, sőt, ha el is játsszuk ezeket, biztos, hogy meg is tanulják. Az iskolai klubban Évi nénivel és Barbi nénivel is megbeszéltük a Luca- napi népszokásokat. Kipróbáltuk közülük a névjóslást és a lányok így férjet is találtak maguknak. Végül kézműveskedtünk is.

            "Luca, Luca kitty- kotty, kitty- kotty,

            Néném asszony litty- lotty, litty- lotty.

            Tikjaik, lúdjaik jó tojók legyenek,

            Százat tojjanak, ezret költsenek!"

          • Közkívánatra a mézeskalács receptje

          • Az adventi időszakban többféle módon igyekszünk ráhangolódni az ünnepre.

            A karácsonyi készülődésben elmaradhatatlan a mézeskalács illata, íze, ezért idén is hagyományos receptünk alapján készítettük a tésztát. A jól összeállított mézeskalácstészta nem ragad, öröm vele dolgozni, a gyerekek is nyugodtan gyúrhatják, szaggathatják,nem lesznek ragacsosak, s ha egy kicsit csennek belőle nyersen, akkor sem lesz semmi baj.

            Kérésre közzétesszük a puha mézeskalács receptjét. Sok sikert a sütéshez!

            Hozzávalók:

            2 bögre liszt

            1/2 bögre porcukor

            7 dkg vaj vagy margarin

            1/4 bögre méz

            1 tojás

            1 teáskanál sütőpor

            1 csapott evőkanál mézeskalács fűszerkeverék

            A mézet és a margarint kissé megolvasztjuk, könnyebb úgy vele a munka.

            Aztán mindent egy tálba teszünk és összegyúrjuk.

            Azonnal nyújthatjuk is, amint egynemű lett a tésztánk.

            Kb. 3 mm vastagság megfelelő. Kiszúrjuk a kívánt formákat és sütőpapírral borított tepsire sorakoztatjuk. 

            170 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt készre sütjük őket.

            Íróka/Máz:

            30 dkg porcukor

            2 tojás fehérje

            1 csepp citromlé

            A mázhoz a tojásfehérjét verjük keményre a porcukorral és a citromlével. Akkor jó, ha a hab megáll a habverőn.

          • Karácsonyváró játszóház

          • 2023. december 9-én, szombaton sikeres ádventi játszóházi foglalkozást tartottunk. Diákjaink kis műsorral köszöntötték az ovisokat, iskolásokat és a kedves szülőket.

            A gyerekek bemutatták kézügyességüket a kézműves foglalkozásokon, ahol többféle karácsonyi alkotás született. Közös játék és tánc is szerepelt a programban, de az iskolakonyhában is nagy volt a sürgölődés. Finom mézeskalácsillat terjengett az iskolában. A puha sütik folyamatosan sültek, egy részük még a díszítés előtt el is fogyott.

            Köszönjük a szülőknek, hogy elkísérték gyermekeiket, bízunk benne jól érezték magukat.

            Áldott, békés, szeretetben, egészségben gazdag karácsonyi ünnepeket kívánunk,

            és nagyon sok szeretettel várunk vissza mindenkit a februári foglalkozásunkra.

          • Adventi kirándulás

          • Advent idején hagyományainkhoz híven kirándulunk is. Idén is Budapestet választottuk! Először a világhírű a Madam Tussauds viaszmúzeumban elkészítettük fotóinkat és szelfiket a sztárok és hírességek társaságában. Sétáltunk a karácsonyi vásárban és benéztünk egy bevásárlóközpontba is, ahol a karácsonyi a hangulat természetesen mindenkit valami kis apróság megvásárlására ihletett.

          • "Cipősdoboznyi szeretet"

          • Segítsünk egymásnak, egymáson, ha tudunk, hiszen adni öröm! Tanulóinkkal idén mi is bekapcsolódtunk ebbe a jótékonysági gyűjtésbe.

            Köszönetünket fejezzük ki azoknak a diákjainknak és szüleiknek, akik

            felajánlásaikkal támogatták e nemes akciót, és segítettek megtölteni a cipősdobozokat.

            A gyűjtés iskolai koordinátora, Mgr. Zuber Ramóna kolléganőnk már el is juttatta a felajánlásokat a gyűjtőhelyre.

    • Kapcsolat

      • Základná škola M. Korvína s VJM - Corvin Mátyás Alapiskola, Školská 6, Kolárovo
      • tel., fax: 035/ 7771361, 035/7771801 mobil: 0911 229 657
      • Školská 6, 946 03 Kolárovo Slovakia
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje